De magie van patchwork, frivolité en meer


In het Kijk en Luistermuseum in Bennekom is tot 26 november de bijzondere tentoonstelling ‘De magie van patchwork, frivolité en meer’ te zien. Uit het uitgebreide oeuvre van Milena Burdychová, tot voor kort directeur van het Regional Muzeum Chrudim (Tsjechië), en haar cursisten is een interessante expositie samengesteld.

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes stof van verschillende kleuren en grootte aan elkaar worden genaaid. ‘Patch’ betekent letterlijk: ‘lapje stof’. Deze lapjes kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen worden toegepast.

In de achttiende en negentiende eeuw was patchwork in Amerika en Europa heel gebruikelijk. Van kleine lapjes gedragen kleding maakte men bijvoorbeeld een warme deken. 

Sinds de Tweede Wereldoorlog, waarna economisch betere tijden aanbraken, wordt patchwork voornamelijk als hobby uitgeoefend. Bij deze sociale bezigheid werkt men nauw samen en worden fanatiek patronen uitgewisseld.

De tentoonstelling vloeit voort uit de warme stedenband tussen Ede en Chrudim (Tsjechië).

De samenwerking tussen het prachtige Regional Muzeum Chrudim en het Bennekomse Kijk en Luistermuseum gaat al meer dan twintig jaar terug. 

Voor het inrichten van de tentoonstelling reisden vijf personen uit Chrudim af naar Nederland. Bij de keuze van de geëxposeerde werken kozen zij voor het thema ‘huis’: op de quilts zijn dan ook vooral huizen en huiselijke taferelen te zien.

Alle werken zijn te koop. 

Kijk en Luistermuseum, Kerkstraat 1, 6721 VA Bennekom

Meer informatie: www.kijkenluistermuseum.nl
Nieuwjaarsbijeenkomst 2016

De nieuwjaarsbijeenkomst van de stedenband was dit jaar op zaterdag 16 januari in het Kijk en Luistermuseum in Bennekom. Een gezellige avond met vrienden en vrijwilligers van de stedenband. Het Jazz combo van de Bennekomse Big Band zorgde voor de muziek, er was een digitale fotopresentatie over de afgelopen twee jaar te zien en de vrijwilligers van het museum hadden heerlijke hapjes gemaakt.   

Voorzitter Herman Prangsma opende de avond met een terugblik op het afgelopen jaar. 

Hij stond daarbij ook stil bij het overlijden van drie mensen die ons dierbaar waren en veel hebben betekend voor de stedenband: oud-voorzitter Peter van der Dussen, bestuurslid Anne Idsinga-Feyen en Stan Novotný uit Chrudim. 

Na ondertekening van het convenant in 2013 door de burgemeesters van Ede en Chrudim, waarbij werd afgesproken dat de stedenbanactiviteiten zouden worden overgedragen aan het particulier initiatief, werd de samenwerking moeilijker.

Ondanks de gemaakte afspraken wilde de gemeente Chrudim, Ede niet erkennen als volwaardige partner. Dit maakte de basis voor samenwerking te smal met geen garantie voor de toekomst.

Om die reden heeft het bestuur besloten de Stedenband te beeindigen en het jaar 2016 te gebruiken voor de definitieve afbouw. We willen op een waardige manier afscheid nemen van de stedenband, hoe en op welke wijze verneemt u nog van ons.

Het Ede Huis blijft gewoon bestaan en is eventueel te huur voor mensen uit de gemeente Ede. Kijk daarvoor op de website van de stichting stedenband Ede-Chrudim of op de website www.edehuis.nl
Stan Novotny overleden

Ons bereikte het bericht dat  Stan Novotny is overleden. Stan voelde zich een paar dagen niet helemaal lekker. Hij besloot zich ziek te melden en naar het ziekenhuis te gaan. In die fase vond zijn vrouw, die aan het werk was, in ieder geval even weg, hem thuis aan. Hij was al overleden.

Wij kennen Stan als de gemeente-ambtenaar. Bij hoge uitzondering was hij te verleiden om iets te zeggen. Hij genoot wel altijd tijdens zijn bezoeken aan Ede. Zijn fototoestel had hij altijd bij zich. Hij maakte prachtige foto's, onder andere bekend van de kalender, die ooit door de Stedenband werd uitgegeven.

Stan was ook de vaste chauffeur van de gemeente Chrudim voor bijzondere gasten. Meerdere keren bracht hij ons met de " dienstauto" naar Praag. Steevast zocht hij een toeristische, kortere route en bijna altijd verdwaalde hij omdat men weer aan de weg bezig was. De laatste jaren was hij een beetje op de achtergrond maar meestal meldde hij zich als wij in Chrudim waren.

We verliezen in Stan een Stedenbander van het eerste uur. Stan wordt zaterdag a.s. begraven vanuit de grote kerk op het plein. Berto gaat in ieder geval naar de plechtigheid en namens de Stedenband zorgen wij voor bloemen. De rouwkaart treft u hierbij aan:

Klik op de kaart om de pdf-versie te downloaden.
Poppentheater Ahoj in Ede

Afgelopen week gaven Jitka en Libor van poppentheater ‘Ahoj’ uit Chrudim voorstellingen op verschillende basisscholen en in ziekenhuis Gelderse Vallei. Leerlingen uit de groepen 1 t/m 5 van de Godfried Bomansschool, Toon Hermansschool, Franciscusschool en Sbo de Wegwijzer genoten van spannende sprookjes die vertoond werden in het historische en klassieke theater uit het jaar 1925.

Per school warden drie voorstellingen gegeven van sprookjes. In het ziekenhuis werd de voorstelling gegeven in de speelkamer.

i

Jitka en Libor leerden de kinderen ook van 1 tot 3 tellen in het Tsjechisch en ze leerden hen het woord ‘Ahoj’, wat ‘hallo’ betekent.
Een Stedenband activiteit om trots op te zijn.

Jaarlijks herdenkt men in Tsjechië op 28 oktober de dag waarop, in 1918, de eerste Tsjechoslowaakse Republiek werd opgericht. In Tsjechië is het een Nationale vrije dag. Aan de vooravond van deze herdenkingsdag organiseerden de mensen van de Stedenband Ede-Chrudim een ‘Orange-Evening’ in het theater in Chrudim.

Ede zorgde voor een uitstekende muzikale omlijsting van de avond in de vorm van het jazzcombo van de Big Band Bennekom.

Het hoogtepunt van de avond was een diner, bestaande uit uitsluitend visgerechten. Onder leiding van ‘master chef’ Herman Pieter Prangsma en ‘chef’ Eddy van den Brink, werd door zeven mensen gedurende bijna 12 uur, aaneengesloten keihard gewerkt om alles te bereiden, op te maken en te serveren. Het resultaat mocht er zijn. Een vijfgangen diner met als voorgerecht haring en paling, een hoofdgerecht van heerlijke kabeljauw en een afsluiting, na het dessert, van kaas.   

Het Jazz combo

De mensen uit Bennekom hadden er duidelijk zin in. Ze vertrokken in het weekend met een busje naar Chrudim en brachten eerst een bezoek aan Praag. Een treinreis van Pardubice naar Praag met de nodige hindernissen en vertragingen resulteerden in een dag om nooit te vergeten. De resterende tijd besteedde men aan repetities en het aanpassen van het repertoire. Tijdens het diner werd gespeeld van 19.00 tot 23.00 uur. Het publiek waardeerde de muziek met zang van Ad van der Bent,  die met een ‘doorleefde’ stem de nodige internationale klassiekers ten gehore bracht. Het diner mondde daardoor uit in een echt ‘diner dansant’.

Het Diner

Het diner startte met de nodige voorbesprekingen in Ede. Het menu werd met zorg samengesteld. Typisch Nederlands, uitstekende kwaliteit, visitekaartje, goed te vervoeren en vooral heel lekker waren de steekwoorden die de basis vormden. Herman Pieter en Eddy namen het voortouw voor wat betreft het samenstellen en klaarmaken van het diner. Berto en Jeanette, Marjan en Ingeborg bleken waardevolle helpers. Het uiteindelijke menu bestond uit haring, paling, makreel en kabeljauw. 

Knap was niet alleen het bereiden, maar vooral ook het uitserveren van al die lekkernijen op het juiste moment en de juiste temperatuur. De koks hadden de beschikking over een soort Tsjechische bijkeuken op de eerste verdieping. Een keuken met alleen een groot fornuis, een koelkast, weinig werkruimte, twee lekkende spoelbakken en geen keukeninventaris. Met veel gevoel voor humor, improvisatie en het lenen van de juiste spullen op het juiste moment in de grote keuken, werden de diverse gerechten bereid,  die in menig sterrenrestaurant niet zouden misstaan. Het was heerlijk.

En verder

Het Ede Huis werd goed gebruikt. In verschillende samenstellingen werd bezoeken gebracht aan het centrum van Chrudim, het nieuwe ‘Barok’ museum, de danswedstrijden, het Sportcafé, de nieuwe wijnkelder en ga zo maar door. 
Degenen die in het Ede Huis sliepen waren op 28 oktober getuige van de herdenking bij het Masaryk monument in het kader van de onafhankelijkheidsdag. De buste van Masaryk, de eerste president van de Tsjechoslowaakse staat, is gesitueerd in de directe omgeving van het Ede Huis.

De vertegenwoordigers uit het bestuur hadden een korte bespreking met Roman Malek,  de contactpersoon van de gemeente Chrudim, over het jaarprogramma voor 2016. De vertegenwoordigers uit onze ‘agrarische hoek’, Herman Pieter Prangsma en Eddy van de Brink wilden, nu ze er toch waren, nog even een bezoek brengen aan twee boeren in de gemeente Chrudim. Theo mocht mee en spreekt van een geweldige ervaring. “Het  eerste bezoek was aan David Novak in Uhersko. Een boerderij, annex  stalhouderij, dorpshuis, landbouwmechanisatiebedrijf, palletfabriek en producent van streekproducten zo groot als twee voetbalvelden. Prachtig om te zien en te horen hoe die man met zijn werk en passie bezig is. Een bakkerij en met de restproducten daarvan de varkens voeren.  Maisvelden, waarvan de restproducten  gebruikt werden voor het maken van pallets. Geweldig mooi en wat een ontvangst, ondanks een onaangekondigd bezoek.

Vervolgens werden Stanislav Dolezal en zijn vrouw Liba bezocht. Hij runt een landbouwbedrijf  zo groot dat het in voetbalvelden niet is samen te vatten en is daarnaast  voorzitter van een heel grote ‘boerenvereniging’ die de belangen van de landbouw en veeteelt behartigt, maar ook de gelegenheid biedt om gezamenlijk in te kopen. Zijn twee dochters waren aanwezig om alles te vertalen en ondertussen werd de tafel steeds maar weer gevuld met nieuw eten en drinken. De gesprekken waren veelal doorspekt met vaktermen op het gebied van landbouw. Wat mij duidelijk werd is dat alles heel groot is, super modern, en dat er contacten zijn van Mexico tot China.  Een Foodvalley is ook leuk,  maar dit lijkt mij van een andere orde. Ik heb er veel van geleerd.”
Orang(ž)ová večeře

Een kleine delegatie van de Stedenband verzorgt dinsdag 27 oktober, op uitnodiging van Chrudim, een Nederlandse maaltijd in het Museumrestaurant van Chrudim. De organisatie in Chrudim heeft dit Orang(ž)ová večeře (Oranje avond) genoemd. 

Het diner wordt gehouden op de vooravond van de Tsjechische Onafhankelijkheidsdag, een  nationale feestdag.

De inwoners van Chrudim die voor deze avond hebben gereserveerd krijgen een heerlijk drie-gangendiner voorgeschoteld, samengesteld door onze creatieve kok: 

 Bavarois van gerookte IJsselmeerpaling met een salade van appel en mierikswortel

 In roomboter gegaarde kabeljauw met spek en Hollandaise saus

 Hangop met poffertjes en stroopwafel

Een fotopresentatie toont de gasten tijdens deze avond een beeld van Ede en omgeving en van stedenbandactiviteiten van de afgelopen jaren.

De muzikale omlijsting van het diner wordt verzorgd door het Jazz Combo van de Big Band Bennekom.
Bezoek uit Chrudim

Onze gasten uit Chrudim zijn weer naar huis. Zij arriveerden dinsdag 25 augustus om 02.45 uur. Omstreeks 11.00 uur dezelfde dag was er een bezichtiging, in hoog tempo en met deskundige uitleg van Gert-Jan en Marloes Koster, van het Enka terrein, de kazernes, het Natuurcentrum Veluwe, het Nationaal Park Hoge Veluwe, het Kröller-Müller museum, Kernhem, de Raadzaal, de Burgemeester van Ede, en het Akoesticum, het nieuwe geluids / studiecentrum in de J.W.F. kazerne, en de samenhang van de grootse plannen met betrekking tot het Foodcentrum. 

Na een kort bezoek aan de Vlegeldag in Bennekom werd op verzoek van de gasten nog een bezoek gebracht aan ziekenhuis Gelderse Vallei, afdeling Burgerzaken van de gemeente Ede en de AVC.

Gert Jan Koster maakte onderweg bijgaande foto's.

 
Loco burgemeester Chrudim naar Ede

Volgende week dinsdag, 25 augustus brengt de loco-burgemeester van Chrudim, Roman Málek, een bezoek aan Ede. Roman is tevens de nieuwe voorzitter internationale betrekkingen van Chrudim.

Hij is nooit in Ede geweest en wil zich graag een indruk vormen. Wie heeft suggesties voor de rondleiding? Wat zijn de hoogtepunten van Ede en wat moet je beslist zien als je hier nooit bent geweest en 1 dag de tijd hebt?

Reacties kunnen worden gestuurd naar secretariaat@ede-chrudim.nl
Nieuwjaarsbijeenkomst 2015

Zaterdag 17 januari vierden we onze jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst en zoals gebruikelijk waren we te gast in het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom.

Het Triple B Jazzcombo zorgde de hele avond voor een voortreffelijk stukje muziek. Ongeveer 45 mensen genoten deze avond van de lekkere hapjes, zowel van Nederlandse als Tsjechische makelij, en dat vormde de juiste sfeer. 

Een avond om terug te blikken op het voorbije jaar en nieuwe plannen te bespreken. Want de stedenband leeft!

Theo Buijs kon in zijn welkomstwoord namens de beide voorzitters groot nieuws melden. De dag voor de nieuwjaarsbijeenkomst kwam uit Chrudim het bericht dat er weer een gemeenteraad is, na de verkiezingen in oktober, en dat er geld en energie is voor de Stedenband. Chrudim wil in februari overleggen over de plannen voor 2015.

De subsidie die wij ontvangen van de gemeente Ede wordt afgebouwd en dus moeten wij op zoek naar andere, goede en betaalbare plannen. Een van de plannen is om leerlingen van de basisscholen kennis te laten maken met het marionettenspel. Marionetten die een sprookje spelen.

U bent weer een beetje op de hoogte. Voor de mensen die er onverhoopt niet bij waren: wij wensen iedereen een goed, gelukkig en gezond 2015 toe.

Wij hopen u in Ede of Chrudim te ontmoeten dit jaar.

 
Het bestuur van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim wenst u goede Kerstdagen en een voorspoedig 2015.

goede Kerstdagen 

 

en een voorspoedig 2015
150 jaar bijenhouden in Chrudim

Rob Plomp, voorzitter van de bijenhoudersvereniging Veluwezoom Ede, bezocht in overleg met de stedenband en op uitnodiging van de gemeente Chrudim, de festiviteiten rond 150 jaar bijenhouden in Chrudim. Zijn verhaal is inmiddels gepubliceerd in Ede Stad.

Onderstaand een link naar dit bericht:
Ede Stad 150 jaar bijenhouden
Ede, hoofdstad van de Smaak 2014

We weten het inmiddels allemaal: Ede is dit jaar de hoofdstad van de smaak. We hebben al heel veel lekkers mogen proeven de afgelopen maanden en het jaar is nog niet om. 
Ook in onze Tsjechische partnerstad Chrudim houdt men van lekker eten. Speciaal in het kader van de verbondenheid van Ede met Chrudim is een klein kookboekje samengesteld met heerlijke recepten.
U kunt dit als pdf-bestand downloaden.
Wij wensen u veel plezier tijdens het koken en hopen dat deze gerechten u zullen smaken.

Eet smakelijk - Dobrou chut’
Obžinky Festival Chrudim

Het Obžinky Festival In Chrudim, op 6 september jl., was een groot succes voor de deelnemers uit Ede. 

Met name de dames van de Indonesische dansgroep Wahana Budaya trokken veel bekijks. Ze zagen er dan ook prachtig uit in hun fraaie outfit, iets wat voor Tsjechen totaal onbekend is. 

Ook de folkloristische markt mochten rekenen op veel belangstelling en de Nederlandse kaas werd goed verkocht.

Alle deelnemers kijken met een goed gevoel terug op deze dag.
Studiereis Agricultuur

De geplande studiereis Agricultuur, die zou plaatsvinden van 10 t/m 13 september, is uitgesteld in verband met de vervroegd ingevallen oogstperiode. Er wordt binnenkort een nieuwe datum vastgesteld.
Obžinky in Chrudim

Op 6 september vond het jaarlijkse oogstfeest (Obžinky) plaats in Chrudim. Uit Ede was de dansgroep Wahana Budaya aanwezig. De eerste foto’s/video staan inmiddels op internet en zijn te bekijken via http://www.chrudimsobe.cz/2014-09-06-obzinky.

Tijdens de oogstmarkt werd kaas verkocht en werden oude Veluwse ambachten gedemonstreerd.
Obžinky folklorefestival Chrudim

Obžinky, letterlijk oogstfeest, is een jaarlijks terugkerend folklorefestival in Chrudim. Het wordt dit jaar georganiseerd van 5 tot 7 september. Een weekend lang kan men genieten van diverse optredens van muziek- en dansgroepen, er is een jaarmarkt en op zondag wordt er afgesloten met de hardlooptocht door en om Chrudim. Een mooi festival om eens mee te maken tijdens een lang weekend Chrudim.

Zaterdag 6 september zal de uit Ede afkomstige Indonesische dansgroep Wahana Budaya twee keer optreden op Resselova Naměstí, het grote plein in het centrum van Chrudim. Daarnaast worden oude ambachten uit onze omgeving gedemonstreerd, zoals kantklossen, spinnen en vlasbewerking en zal er Nederlandse kaas, een zeer geliefd artikel in Tsjechië, worden verkocht tijdens de jaarmarkt.
Internationaal weekend in Chrudim

In het weekend van 10 mei werd in Chrudim een feest georganiseerd rond de viering van het jubileum van de stedenband met Ede in 2013. Het thema van dit feest was ‘Tsjechische bruiloft’.
De Tsjechische bruiloft werd een internationaal feestje met deelnemers uit Tsjechië, Nederland, Polen, Slowakije, Kroatië en Palestina.


Vanuit Ede waren lekkernijen meegenomen die passen bij een (boeren)bruiloft, waarbij hier en daar wat werd aangepast. Er werd onder andere krentenbrood, erwtensoep verpakt in Tsjechisch brood, gehaktballetjes, kaas, boerenjongens en jonge jenever uitgereikt aan de bezoekers. Tijdens de feestmarkt op het plein werd, onder het toeziend oog van veel jonge bezoekers, een bruidstaart versierd door twee studenten van de bakkersschool. En uiteraard mochten ze af en toe ook een klein beetje proeven.


’s Middags werd een bezoek gebracht aan het bejaardenhuis naast het Ede huis. De bewoners werden verwend met Nederlandse hapjes en uiteraard was er ook muziek door kapel Decibel. Zowel de hapjes als de muziek werd zeer gewaardeerd. Ook werd aan de bewoners een schilderij aangeboden, gemaakt door de Edese kunstenares Anne Idsinga-Feyen.
In de avond was er een feest met alle deelnemers in het museum. Hier werd ook de bruidstaart aangesneden die was gemaakt door de twee studentes uit Ede.


Het hele weekend was er muzikale ondersteuning door diverse folkloristische en muzikale groepen en blaaskapel Decibel. Op de zaterdagavond werd de muziek gemengd en ontstond een internationaal feest. 

Onder foto’s, internationaal feest 2014, vindt u een uitgebreide foto-impressie van het weekend. 
Feest Stedenband in Chrudim op 10 mei 2014

Poster

 

Voorbereidingen

 

Opbouw feest

 

Bruiloft

 

Decibel uit Ede

 
Studiereis Agricultuur van 30 april t/m  3 mei in Ede.

In verband met de uitwisselingen binnen de stedenband van verschillende professie, kwam opnieuw een groep van 8 mensen, uit en (in de periferie) van de agrarische sector, vanuit Chrudim en omgeving naar Ede. Dit is een jaarlijks terugkerende happening in het voorjaar en in het najaar gaat een groepje boeren naar Chrudim.
Op deze wijze doen we aan kennisuitwisseling en leren we van elkaar, de streek, cultuur en het land waar we wonen. Ook is het streven daar jonge boeren en of studenten bij te betrekken. Ditmaal was de jongste deelnemer een studente agro-business van 19 jaar.

Woensdag 30 april arriveerde de groep aan het eind van de middag op Boerderij Kreel (op de heide) in Ede, alwaar de eerste kennismaking plaatsvond en natuurlijk een hartelijke ontvangst met de juiste verzorging van de mens. Tevens werd een uitgebreide bedrijfspresentatie gegeven.


Nadien werden de gasten naar Hotel de Bosrand  gebracht, waar men heeft overnacht.

Donderdag 1 mei ging de groep al bijtijds op pad, ditmaal eerst buiten de regio.
Het programma bestond o.a. uit het bezoeken van de kalkgroeve in Winterswijk. We waren daar op uitnodiging van een Edese veevoederfabriek, die ook materialen uit deze groeve verhandelt voor gebruik in de landbouw. Erg indrukwekkend en goed om te zien hoe zo’n natuurproduct tot nut komt in onder andere de landbouw.
Er werd ook een bezoek gebracht aan een melkveebedrijf en een groot akkerbouwbedrijf.
Al sightseend door de streek belandden we ‘s avonds in Bennekom bij een aspergeteler/bierbrouwer en ondernemend man.  Hij is verleden jaar met ons mee geweest naar Chrudim en wilde wat terug doen en zijn bedrijf laten zien. Ook de maaltijd werd daar genuttigd en het eigen gebrouwen bier. 

Vrijdag 2 mei verkenden we de boerenstreek van de Gemeente Ede en directe omgeving. Er werd gestart in Harskamp/Kootwijkerbroek/Barneveld bij een vleeskalverbedrijf gebouwd door één van onze eerdere deelnemers. Dit is tevens de bouwer van de ‘nieuwe’ Schaapskooi op de Eder hei. 
Er werden een aantal nieuwe kalverschuren bezichtigd, waarvan de energievoorziening volledig wordt verzorgd door zonne-energie. De overtollige energie wordt teruggeleverd aan de elektriciteitsmaatschappij. In het kader van een meer vriendelijke manier van dierenhouderij zijn er speciale ligroosters gemonteerd en ook wordt de mest direct afgevoerd naar een put buiten de stal waardoor de kalveren geen last hebben van de vrijgekomen ammoniaklucht. Dit project wordt ook begeleid en onderzocht door de universiteit van Wageningen.

Daarna naar een bedrijf dat zich bezighoudt met windenergie in binnen- en buitenland. Zij plaatsen deze windmolens veel op boerenerven. Dit in het kader van terugwinning van energie op de boerenbedrijven en neveninkomsten voor de boer. Er werd een uitgebreide presentatie gegeven met de nodige uitleg en, ook niet onbelangrijk, er werd een prima lunch aangeboden. 
Later die dag werd een gemengd boerenbedrijf (koeien en kippen) in Otterlo bezocht van alweer een deelnemer aan de Agricultuur studiereizen. Ook is er een bezoek  gebracht aan Rhododendroncentrum De Valouwe, dit is een grote speler op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt.

Tussendoor werd hier en daar gestopt om ons bezoek uitleg te geven over de streek en cultuur, alsmede hen wat tijd te geven voor shopping. Ditmaal gestopt op het ‘marktje’ in Harskamp en daar de kaasboer, visboer en bloemenhandelaar plezier gedaan met de afname door onze Tsjechische groep. 
Als verassing konden we een bezoek geregeld krijgen bij De Valk Roofvogels in de Valk, het bedrijf van Bettine en Gerard van den Brink. Zij hebben op een geweldige manier laten zien hoe roofvogeldemonstraties in het werk gaan en tevens mochten we de overige dieren bezichtigen, waarbij we ook uitleg kregen. De Valk Roofvogels maakt zich ook hard voor het opstellen en beschikbaarkomen van welzijnsnormen voor roofvogels en uilen

Vrijdagavond is onze eindavond. We zijn te gast bij medeorganisator Eddy van den Brink in Harskamp, waarbij we het boerenbedrijf bezichtigen. De ervaringen en indrukken van deze studiereis werden besproken onder het genot van een lekker hapje en een drankje. 

Het was een bijzonder geslaagde avond, waarbij tevens enkele presentjes werden uitgewisseld. Je wilt je gasten tenslotte niet met lege handen en zonder informatie van Ede en de streek naar huis laten gaan.

Zaterdagochtend 3 mei heeft de Tsjechische groep het centrum van Ede bezocht en nog wat boodschappen gedaan, waarna men huiswaarts is gegaan. 

Ik kan u verzekeren dat het ook deze keer weer een drukke aangelegenheid en organisatie is geweest, waarbij in totaal zestig personen rechtstreeks zijn betrokken. Ook het overzetten van de taal in combinatie met het vakgebied, vraagt de nodige energie. Maar het is iedere keer weer een enorme verrijking. We kunnen opnieuw terugkijken op een bijzonder geslaagde uitwisseling en de uitnodigingen voor september liggen er al.

Herman P. Prangsma, mede namens Walter van der Steeg en Eddy van den Brink.

Alle foto’s van deze uitwisseling staan in het fotomapje ‘Agricultuur 2014’, elders op deze website. 
Stephan Koper van Ede TV houdt persoonlijk een blog bij.

Recent schreef hij een interview met Zdenka uit Chrudim en dit bericht wil hij graag met u delen.
http://stephanskep.wordpress.com
Studiereis Agricultuur 2014

De eerste studiereis Agricultuur wordt gehouden van 30 april t/m 3 mei. Op 30 april komen acht agrariërs uit Chrudim voor een bezoek naar Ede. Zij worden ontvangen op Boerderij Kreel, waar ook het eerste bedrijfsbezoek zal plaatsvinden. Op 1 en 2 mei zullen diverse excursies en bedrijfsbezoeken in Ede en omgeving worden gehouden. Zaterdag 3 mei gaan de bezoekers weer huiswaarts. 

In het najaar zal een groep uit Ede en omgeving een tegenbezoek brengen aan Chrudim.
Binnenkort zal een verslag van de studiereis worden gepubliceerd op de website.
Nieuws van het Ede Huis

De kluscommissie van het Ede Huis is onlangs druk aan het werk geweest. In verband met de gemeenteraadsverkiezingen ging men een dag later op weg, maar dit tijdverlies heeft men goedgemaakt bij aankomst. Er werd direct begonnen met stofzuigen, dweilen en stukken van de muur witten. Door waterschade tijdens de afgelopen winter waren vochtplekken ontstaan. Er is een nieuwe televisie aangesloten, een flatscreen van ongeveer 100 cm en het Ede Huis beschikt inmiddels ook over wifi. De lamellen voor het keukenraam waren defect en helaas niet meer te repareren. Er is nu een roede met gordijnen geïnstalleerd. De heren hebben gekozen voor blauwe gordijnen, verdere bijzonderheden zijn niet bekend. 

De grootste klus was het onkruid naast de oprit. Het gras was boven de grond net zo hoog als de wortels onder de grond. Na veel hak- en breekwerk waren er acht grote zakken gevuld met afval. De struiken zijn ook gesnoeid. 

Naast al deze lichamelijke inspanning was er ook overleg met Jiri Kaderavek over het evenement in mei. Ons programma gaat deze week naar Chrudim en wordt dan gevoegd in het totale programma.

De kluscommissie heeft ook nog tijd gehad om een nieuwe wijnproeverij te bezoeken in het onderaardse gewelf van een gebouw aan de Markt, ongeveer naast de VVV.
Hardloopmedaille

Wilt u ook zo'n mooie medaille verdienen? Geef u dan op voor de Chrudimska Pernštejn Desítka op zaterdag 7 september in Chrudim! Het prachtige parcours van 10 km gaat onder andere door de historische binnenstad.

De webpagina is nu ook beschikbaar in het Engels. 
Aanmelden kan via http://www.chrudimskavinarskadesitka.cz/en/55-home-page/
Hardlopen in Chrudim

4 maart 2014 - ede-chrudim.nl - IK
Zaterdag 7 september wordt een sportieve dag voor jong en oud in Chrudim. Scholen en ouders met kinderen kunnen dan deelnemen aan de Chrudimska Pernštejn Desítka. Naast deze recreanten kunnen ‘echte hardlopers’ hier hun hart ophalen tijdens de 10 km-loop (desítka). 

Het parcours loopt onder andere door het historische centrum van de stad. De inschrijving is inmiddels geopend. Het aanmeldingsformulier staat op de website: http://www.chrudimskavinarskadesitka.cz/cs/ onder registrace.

De kosten bedragen bij voorinschrijving Kč 300 voor deelname met veel extra’s of Kč 100 voor eenvoudige deelname. Ook op de dag zelf kan nog worden ingeschreven, maar dan komt er in beide gevallen Kč 100 bij.

Helaas is alle informatie op de website op dit moment alleen in het Tsjechisch, maar er wordt gewerkt aan een vertaling. 

Wie vragen heeft naar aanleiding van het registratieformulier of over de andere informatie op de website kan een mail sturen naar stedenband.ede.chrudim@gmail.com.
Activiteitenoverleg tussen Ede en Chrudim

Dinsdagavond 25 februari heeft het bestuur in Bennekom een constructief overleg gehad met een delegatie uit Chrudim, bestaande uit Jan Kouba, Jiri Kaderavek en Tamara Volejnikova.

Daarbij is gesproken over het programma voor 2014 en een eerste aanzet gegeven voor het programma in 2015. Het grootste deel van de avond ging echter over het programma voor de jubileumviering van 20 jaar stedenband in mei. In 2013 werd dit al gevierd in Ede en nu is het de beurt aan Chrudim om hier uitgebreid aandacht aan te geven. Naast mensen uit Ede zijn ook andere partnersteden van Chrudim uitgenodigd, zoals Olesnica (Polen) en Svidnik (Slowakije). Het thema van dit evenement is ‘Česká svatba’ (Tsjechische bruiloft) met muziek, dans, eten en drinken uit de verschillende landen. Met natuurlijk een internationaal gezelschap als ‘bruiloftsgasten’. 

Naast twee uitwisselingen met jonge agrariërs in het kader van agricultuur, werd ook gesproken over het programma tijdens de Heideweek. Dit jaar vindt in de Heideweek onder andere een sportieve uitwisseling plaats met een groep handballende jongeren uit Chrudim. Zij spelen in Ede tijdens een handbaltoernooi. 

Meer informatie over het exacte programma tijdens de Heideweek, en de andere activiteiten, volgt binnenkort. Actieve deelname aan de Vlegeldag in Bennekom is er zeker bij.  
Activiteiten in 2014

Voor dit jaar is er in onderling overleg met onze partner in Chrudim weer een gevarieerd programma samengesteld, met interessante uitwisselingen, een feest in Chrudim en nog veel meer.

Onderstaand alvast een voorlopig overzicht. Het volledige programma, waaronder de uitwisseling tussen scholen uit Ede en Chrudim, is nog niet definitief ingevuld:

10 mei, Chrudim:
Viering van het 20-jarig jubileum van de Stedenband met als thema ‘Een Tsjechische bruiloft’

Mei, Ede:
Studiereis Agricultuur, acht agrariërs uit Chrudim komen op werkbezoek in Ede;

27-29 augustus, Ede:
Heideweek, met op 27 augustus de Vlegeldag in Bennekom en op 29 augustus de Chrudimdag in Ede

September, Chrudim:
Studiereis Agricultuur, acht agrariërs uit Ede gaan op werkbezoek in Chrudim
Nieuwjaarsreceptie 2014

20 januari 2014
In een ontspannen sfeer werd zaterdagavond 18 januari de nieuwjaarsreceptie gehouden van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim. De locatie was zoals gebruikelijk het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom. Naast bestuursleden en vrienden van de stedenband waren er ook vertegenwoordigers uit het college van B&W en uit de gemeenteraad. 

Berto van den Born opende de avond en nodigde iedereen uit om te proeven van de ingelegde worst uit Chrudim, die hij in december had meegenomen. Duo-voorzitter Theo Buijs keek even terug op 2013, een belangrijk jaar, waarin de stedenband werd omgezet in een vriendschapsband. De plannen voor dit jaar werden ontvouwd door Berto van den Born. Plannen die onder andere betrekking hebben op de viering van het jubileum van de stedenband in Chrudim, uitwisselingen in de vorm van schoololympiade en agricultuur en uiteraard wordt er ook iets gedaan rond ‘Ede, hoofdstad van de smaak’.
Het bestuur van de Stedenband is klaar voor 2014 en verder!

 
Wintermaaltijd in Chrudim

Op 22 november, tijdens het Katarina feest, werd er Nederlands gekookt in Chrudim. 

Koks van ‘Het Oude Postkantoor’ uit Bennekom, geassisteerd door Jeannet en Berto van den Born van de Stedenband Ede-Chrudim, hebben een heerlijke wintermaaltijd klaargemaakt voor ca. 70 personen. De foyer van het ‘Divadlo Karla Pippicha’, het theater, was speciaal hiervoor ingericht als restaurant. De gasten hebben genoten van erwtensoep, hutspot, hachee en boerenkool met rookworst. Uiteraard werd deze maaltijd genuttigd met Nederlands bier en ook de Hollandse Nieuwe mocht natuurlijk niet ontbreken, want die weet men in Chrudim ook al sinds lange tijd te waarderen. Als dessert werd kletskop-ijs geserveerd.

Kijk voor een impressie op: http://www.chrudim2013.cz/2013-11-22-katerinske-hodovani
Studiereis agricultuur van de Stedenband Ede-Chrudim

Eind september vertrok er vroeg in de ochtend een busje vanuit Ede naar Chrudim voor een vierdaagse studiereis in het kader van agricultuur. De acht deelnemers kwamen allemaal uit de agrarische sector en gingen gedurende twee dagen diverse agrarische bedrijven in Chrudim en omgeving bezoeken. De eerste dag werd gebruikt voor de heenreis.

Na aankomst in Chrudim werd de groep gastvrij ontvangen in het huis van Standa Dolozal, waar ook Renata en Vladimir Dolozal aanwezig waren. De tweede dag begon met een ontbijt in de Middelbare Landbouwschool in Chrudim, waarna een bezoek werd gebracht aan VEMA, een zeer groot landbouwbedrijf net buiten Chrudim.

In het voorjaar was Hannah, een van de managers van dit bedrijf op bezoek in Ede. De locatiemanager gaf een presentatie over de omvang van het bedrijf: 17.000 ha akkerbouw, 18.000 vleesvarkens, 1.900 zeugen, 100.000 legkippen, een voerfabriek enz., wat werd gevolgd door een rondleiding op het legkippen bedrijf. Het tweede onderdeel van deze dag was een bezoek aan het familiebedrijf van Lukas Houdek in Ostřešany.

Een groot verschil met het eerste bedrijf dat werd bezocht: 140 ha akkerbouw en op kleine schaal allerlei diersoorten, zoals stieren, schapen, varkens en pluimvee, die vooral waren bestemd voor de lokale markt. Het bedrijf was vroeger al in het bezit van de familie Houdek en na de val van het communistische regime heeft men het weer teruggekregen. Het was toen een bouwval, maar met hard werken heeft de familie er weer een prachtig bedrijf van gemaakt. In Chýšt’ werd een bezoek gebracht aan een groot melkveebedrijf waar Jiři Mach de leiding heeft over de melkveetak.

Deze jonge manager was dit voorjaar ook in Ede en stond de groep al enthousiast op te wachten. Dit melkveebedrijf is een coöperatie met 307 leden/eigenaren en 1.800 stuks vee, waarvan 550 melkkoeien. Na een korte presentatie kreeg men een rondleiding over het uitgestrekte bedrijf en kon men het prachtige Tsjechische roodbonte vee bewonderen. Het laatste bezoek van deze dag was aan het groot landbouwbedrijf ZEAS. Een bedrijf met een melkveetak met 500 Holstein-Friesian melkkoeien, 2.300 ha akkerbouw, een mechanisatietak voor reparatie en verkoop van nieuwe machines, o.a. Deutz Fahr, Pöttinger en Poolse grondbewerkingsmachines. Bij de melkkoeien wordt topsport bedreven. De productie is op dit moment 11.500 kg melk, wat wordt gerealiseerd met 3x daags melken. De productie lag 23 jaar geleden op 3.500 kg! Ook de derde dag werd het ontbijt genuttigd in de school en daarna ging men op weg richting Pardubice, naar de onderneming CEREA. Dit is een van de grootste agrobedrijven van Tsjechië, waar Pepik (= Josef Hlavacek) werkzaam is als divisiemanager. Dit is een van de negen locaties in Tsjechië. 

CEREA is onderdeel van Agrofert, het bedrijf van de Tsjechische politicus Andrej Babiš, oprichter van ANO 2011. Agrofert is een onderneming met akkerbouwbedrijven, veehouderij, graanoverslag, machinehandel, kunstmest, etc. De groep kreeg een rondleiding over het terrein van deze locatie met enorme opslagsilo’s (50.000 ton) en een voerfabriek. Vervolgens ging men naar de locatie waar Pepik werkzaam is. Hij is verantwoordelijk voor de afdeling mechanisatie en kunstmest binnen de onderneming. Vanwege zijn bezoek aan Ede in het voorjaar, wilde hij de groep ook graag zijn activiteiten laten zien.

Hij had ook een bezoek geregeld bij een vriend, de manager van een akkerbouw/melkvee bedrijf in Hostovice. De akkerbouwtak van dit bedrijf bestond vooral uit graan, mais en bieten op totaal 2.100 ha. Daarnaast was er ook nog 20 ha appels voor consumptie.

In de vrij nieuwe koeienstal werden 155 Holstein-Friesian koeien gemolken door twee melkrobots. De capaciteit hiervan was volgens de deelnemers wat aan de krappe kant gezien de wachttijd voor de robots en het aantal melkbeurten per dag (2,2).

Na de lunch werd een bezoek gebracht aan een nieuw biogas station in Dříteč. Met een capaciteit van 2 Megawatt is dit een van de grootste van Tsjechië. De bouw van dit station was mogelijk met behulp van subsidies, gegarandeerd voor 23 jaar!

Het mooie van deze vergister is, dat er ook veel restafval van landbouwbedrijven wordt gebruikt. Verder is de afzet van de digistaat van deze vergister natuurlijk geen enkel probleem in de regio.

Het laatste bezoek van deze studiereis was aan een complete paardenhouderij in Mnětice. De familie Muller exploiteert hier een hengstenhouderij, EU ki-station, manege en pensionstal.

Na uitleg over het ki-station kreeg de groep een rondleiding over het complete bedrijf. Verrassend was dat de beste hengst die aanwezig was gehuurd werd uit Nederland en afkomstig was uit? Je raadt het al: Ede! Werpt de stedenband dan toch haar vruchten af?

Tijdens het diner in het museumrestaurant in Chrudim, waarbij ook Jan Kouba aanwezig was namens de stedenband, gaf iedereen zijn indrukken weer van het geboden programma. Er was genoeg gespreksstof na alles wat men had gezien. Vooral de omvang van de bedrijven had veel indruk gemaakt.

Renata werd bedankt voor de vele tijd die zij had besteed als tolk. En na alle bezoeken aan landbouwbedrijven werd nu het museumgebouw bekeken, waar op dat moment stijldanslessen voor de jeugd werden gegeven.

De vierde dag werd afscheid genomen van Vladimir en ging men weer terug naar Ede. Na een voorspoedige reis kwam men rond 19.00 uur aan op boerderij ‘De Kreel’, waar Herman Prangsma al zat te wachten om, onder het genot van een kop koffie, de eerste verhalen en indrukken aan te horen.

Reactie van een van de deelnemers:

Het was wederom erg prettig om deel uit te mogen maken van deze korte en leerzame trip. Zeker als je ziet en merkt dat onze Tsjechische stedenbandgenoten je met alle egards ontvangen en niet uit kunnen drukken hoe verheugd men is, om sinds twee jaar weer een delegatie te mogen ontvangen vanuit het Edese. Prettig is ook dat je maar zo een inmiddels bekende tegenkomt op straat en dat die veelal oprecht geïnteresseerd zijn in zowel privé als het zakelijke reilen en zeilen. Wat onze medereizigers betreft, merk je ook dat die met veel interesse en volle verbazing deze reis meemaken. Natuurlijk is het geweldig om te eten en te drinken op diverse adressen, maar gaande de dagen komt bij hun het besef dat dit niet zomaar is. Je verzorgt iemand die bij jou te gast is daar gewoon, punt uit! Je stelt je bedrijf open, stelt je kwetsbaar op, want Nederlanders in het algemeen, maar zeker de Nederlandse boeren, zijn uiterst kritisch en resultaatgericht en schromen dus niet om direct een vraag te stellen met bijbehorende oplossing. Op de heenreis hoor je de gesprekken in het busje aan en de daarbij behorende verwachtingen van zo’n bezoek en op de terugreis merk je dat iedereen die verwachtingen al lang en breed vanaf minuut 1 na aankomst heeft bijgesteld. Boeren daar houdt in dat alles op een veel grotere schaal plaatsvindt, men daar gebruik maakt van de nieuwste technologieën en natuurlijk, per m2 zijn sommige resultaten minder dan in Nederland, maar door alle ruimte ga je vanzelf wat extensiever om met alle dingen om je heen.

Slotconclusie mag naast de warmte, hartelijkheid en gastvrijheid dan ook wel zijn, dat iedere (nieuwe) deelnemer terug is gekeerd met een glimlach, een ervaring rijker en een vooroordeel armer en men ongetwijfeld met nieuwe ideeën en inzichten naar hun eigen bedrijf gaat kijken.
De Stichting Stedenband Ede-Chrudim wenst u fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

 
Hollandse producten op de kerstmarkt in Chrudim

13 december 2013 - IK
Dit weekend wordt in het centrum van Chrudim de traditionele kerstmarkt gehouden.
De Stichting Stedenband Ede-Chrudim is daar aanwezig met een kraam met Hollandse producten.
De stedenband Ede-Chrudim niet op de Dickens Fair in Bennekom

12 december 2013 - TB
De kraam van de Stedenband zou dit jaar in het teken staan van allerlei lekkernijen, gemaakt door leerlingen van het ROC A12 en de koksschool in Chrudim. Vorige week woensdag deelde de docent van het ROC mee, dat zijn leerlingen niet mee konden doen. Na ampel beraad heeft het bestuur aan Chrudim gevraagd de reis niet te maken en het geld en de energie voor andere zaken aan te wenden.